CategoriiBucătărie franceză

Iepure în sos de muștar

Iepure în sos de muștar

Timp de pregătire: 30 minute

–           Timp de gătire: 1 oră

–           Număr de porții: 4

Ingrediente:

1 iepure, tăiat în bucăți de servire 

Sare

4 linguri unt

2 cepe mari, tocate

1/2 cană de vin alb

1/2 cană de apă

1/2 ceașcă de muștar Dijon granulat

1 linguriță de cimbru uscat

1/2 cană smântână grea

4 linguri de pătrunjel tocat mărunt

Mod de preparare:

Presărați sare peste bucățile de iepure: Sărați bine bucățile de iepure și lăsați-le deoparte, la temperatura camerei, timp de 30 de minute până la o oră.

Rumeniți bucățile de iepure în unt: încălziți untul la foc mediu într-o tigaie mare cu un capac. Bateți bucățile de iepure uscate și rumeniți-le în unt. Faceți acest lucru într-un ritm moderat – nu doriți ca untul să se ardă – și nu lăsați bucățile de iepure să se atingă. Faceți-o în etape, dacă este necesar. Se adaugă ceapa și se rumenește bine. Acest lucru va dura 3-4 minute.

Apoi se face sosul, amestecând vinul alb și dând focul la intensitate mare. Adăugați muștarul, cimbrul, apa și aduceți la fierbere. Gustați sosul și adăugați sare, dacă este nevoie. Se adaugă bucățile de iepure, se acoperă cu sosul, apoi se lasă focul la minim. Acoperiți și fierbeți ușor, timp de 45 de minute. Se dorește ca bucățile de carne să cadă de pe os cu ușurință. Este posibil să aibă nevoie de mai mult timp, dar nu ar trebui să aibă nevoie de mai mult de o oră în total. Iepurii sălbatici au nevoie uneori de mai mult timp.

Când carnea este gata, scoateți-o ușor într-un platou. Dați focul la mare și fierbeți sosul la jumătate. Opriți focul și adăugați smântâna și pătrunjelul. Se amestecă sosul pentru a se lega.

Întoarceți iepurele în tigaie, apoi acoperiți cu sosul și serviți imediat.

Consumați acest fel de mâncare cu pâine și un vin alb, precum un Bordeaux alb sau un Chardonnay. Dacă preferați berea, încercați să asociați cu o bere nefiltrată.

Poftă bună!

CategoriiBucătărie franceză

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

  • Timp de pregătire: 30 minute
  • Timp de gătire: 2 ore
  • Număr de porții: 6

Ingrediente:

Vită

40 g (3 linguri.) Unt, la temperatura camerei

30 g (3 linguri.) Făină universală 

140 g (5 oz) burtă proaspătă de porc (slănină sărată), jupuită și tăiată cubulețe

2 1/2 lb (1,1 kg) pulpă de vită tăiată cubulețe

30 ml (2 linguri.) Ulei de măsline

200 ml sos tomate

1 ceapă mare, tocată

1 morcov, tăiat cubulețe

2 căței de usturoi, tocați

45 ml (3 linguri.) Cognac

500 ml (2 căni) de vin roșu sec

500 ml (2 căni) supă de vită cu cantitate redusă de sare

1 crenguță de cimbru proaspăt

1 frunză de dafin

Legume

225 g de ciuperci albe, tăiate în jumătate

170 g ceapă albă mică, decojită și tăiată

40 g unt

30 ml (2 linguri) pătrunjel proaspăt tocat

Mod de preparare:

Vită

Așezați grătarul în centrul cuptorului. Preîncălziți cuptorul la 165 ° C.

Într-un castron mic, combinați untul și făina. Păstrați untul topit.

Într-o cratiță mică cu apă clocotită, fierbeți slănina sărată timp de 5 minute pentru a o desăra. Scurgeți și uscați pe prosoape de hârtie.

Într-un cuptor olandez din fontă sau o oală mare rezistentă la cuptor, la foc mediu-mare, rumenim jumătate din cuburile de carne în ulei și condimentăm cu sare și piper. Așezați apoi bucățile de carne pe o farfurie. Îndepărtați excesul de grăsime păstrând 15 ml (1 lingură) în caserolă.

În aceeași oală, rumenim ceapa, morcovul și slănina în grăsimea fierbinte. Se adaugă usturoiul și se lasă pe foc 1 minut. Adăugați cognacul și lăsați sosul să scadă Se adaugă vinul și se lasă să se reducă la jumătate. Adăugați sosul de roșii și apoi untul, amestecând continuu cu un tel. Aduceți la fierbere. Adăugați carnea în oală, apoi cimbru și frunza de dafin. Acoperiți și coaceți timp de 1 oră.

Legume

Între timp, într-o tigaie mare, la foc mare, gătiți ciupercile și ceapa perlată în unt, până când se rumenesc, apoi condimentați sare si piper. Adăugați legumele lângă carne. Acoperiți și gătiți timp de 30 de minute sau până când carnea este moale. 

Serviți bourguignonul de vită cu pappardelle, cartofi sau, mai clasic, cu felii de pâine albă, la grătar, cu unt. Se ornează cu pătrunjel.

Poftă bună!

Toate ingredientele pentru boeuf bourgugnion-ul perfect se pot achiziționa de pe site

CategoriiBucătărie asiatică

Somon glazurat cu sos de soia și ghimbir

Somon glazurat

Ingrediente:

3 linguri sos de soia cu conținut scăzut de sodiu

1 lingură oțet de orez

2 căței de usturoi tocați (aproximativ 2 lingurițe)

2 lingurițe ghimbir proaspăt ras

1 linguriță miere

1/2 linguriță pastă de usturoi-chili sriracha sau 1/4 linguriță fulgi de ardei roșu

1 kilogram de file de somon cu piele * la temperatura camerei, tăiat în 3-4 porții

2 lingurițe de ulei de măsline extravirgin

Ceapă verde tocată pentru garnisire

Semințe de susan prăjite pentru servire

Mod de prepare:

Preîncălziți la 200 grade Celsius și apoi așezați o tigaie mare din fontă sau altă tigaie robustă, rezistentă la cuptor și încălziți timp de cel puțin 10 minute. Ideal este ca tigaia să fie foarte fierbinte atunci când este așezat somonul.

Într-o cratiță mică, amestecați sosul de soia, oțetul de orez, usturoiul și ghimbirul. Gătiți sosul la foc mic-mediu, apoi luați-l de pe foc și adăugați pasta de miere și chili. Scoateți câteva linguri din glazura gătită într-un castron separat pentru servire.

Stropiți somonul cu uleiul de măsline și ungeți-l astfel încât să fie acoperit uniform. Așezați somonul cu pielea în sus pe tigaia fierbinte. Lăsați să gătească timp de aproximativ 3 minute, până când somonul formează o crustă frumoasă. Când somonul devine opac pe părți și începe să devină opac deasupra, utilizați o spatulă flexibilă pentru a întoarce somonul astfel încât să fie cu pielea în jos. Turnați cu o lingură glazura rămasă peste somon. Așezați tigaia imediat în cuptor și lăsați să gătească timp de 6 minute (somonul va părea puțin gătit în centru, dar se va termina de gătit în timp ce se odihnește). 

Scoateți din cuptor și acoperiți cu folie. Lăsați să se odihnească 4 până la 5 minute. Serviți imediat, acoperit cu glazură rezervată, ceapă verde tocată și semințe de susan.

Poftă bună!

Toate ingredientele pentru somonul asiatic se pot achiziționa de pe site.

CategoriiRomânesc modern

Cotlet de porc cu os și piure din cartofi dulci

Cotlet de porc

  • Timp de pregătire: 10 minute
  • Timp de gătire: 20 minute
  • Număr de porții: 6

Ingrediente:

Carne

6 bucăți cotlet de porc

50 g unt nesărat

20 g ulei de măsline

3 căței usturoi

5 g rozmarin sau cimbru

4 felii de lămâie

Sare

Piper

Cartofi

4 kilograme de cartofi dulci (aproximativ 7 mici-mijlocii), curățați și tăiați cubulețe

2 lingurițe de sare

40 grame ceașcă de ceapă verde feliată fin, în cea mai mare parte părți verzi

20 grame cană pătrunjel cu frunze plate, tocat mărunt

1 cățel de usturoi mic spre mediu, presat sau tocat

150 grame smântână 

3 linguri de unt, cubulețe

Piper negru proaspăt măcinat

1 linguriță ulei de măsline extravirgin

Mod de preparare:

Carne

Într-o tigaie suficient de mare adăugați untul împreună cu uleiul de măsline și lăsați untul să se topească la foc mediu.  Adăugați ulterior usturoiul. Apoi așezați în tigaie cotletele de porc, sărate și piperate în prealabil.

După 5 minute, întoarceți pe partea cealaltă bucățile de carne și adăugați în tigaie rozmarinul sau cimbrul, în funcție de preferințe. Adăugați 3 dintre feliile de lămâie în tigaie și adăugați zeama celei de a patra felii peste cotlete.

Piure 

Puneți cartofii dulci, tăiați cuburi, într-o cratiță mare și adăugați suficientă de apă pentru a îi acoperi. Adăugați 1 linguriță de sare și aduceți amestecul de la foc mic, la foc mediu-mare. 

Reduceți căldura și fierbeți, descoperit, până când cartofii sunt moi (să vă fie ușor să introduceți și să scoateți o furculiță), aproximativ 9-12 minute.

După fierbere, scurgeți bine, apoi readuceți cartofii în oală. Pasați cartofii dulci până ajung la consistența dorită.

Adăugați imediat aproape toată ceapa verde și pătrunjelul, rezervând o cantitate mică din fiecare pentru garnisire. Adăugați usturoiul tocat foarte fin și amestecați pentru a combina ingredientele. Apoi introduceți în amestec cea mai mare parte a smântânii (păstrați aproximativ 1 lingură pentru a garnisi), tot untul și restul de 1 linguriță de sare. 

Condimentați după gust cu sare și piper negru proaspăt măcinat. Transferați piureul de cartofi într-un vas de servit și amestecați smântâna rezervată pe blat cu o lingură. Presărați ceapa verde și pătrunjelul păstrat, stropiți blatul ușor cu ulei de măsline și adăugați un praf de piper.

Serviți imediat, împreună cu cotletele de porc. Dacă doriți, puteți adăuga din sosul rămas în tigaia cu cotletele de porc, peste piure. 

Poftă bună! Toate ingredientele pentru cotlete de porc și piure de cartofi dulci se pot achiziționa din site. 

CategoriiRomânesc Tradițional

Ciorbă de burtă

ciorbă de burtă

  • Timp de pregătire: 2 ore
  • Timp de gătire: 1,5 ore 
  • Număr de porții: 10

Ingrediente:

2 kg burtă proaspătă de vită, curățată

2 kg oase de vită cu maduvă

2 morcovi

1 ceapă

1 rădăcină de pătrunjel, păstârnac

100 g rădăcină de țelină

5-6 galbenusuri

3-400 g smântână

1 căpățână usturoi

1 lingură rasa de făină (20 g)

oțet, după gust

piper

ardei iute

3 linguri ulei

Mod de preparare:

Pentru început, burta curățată se ține în apă caldă cu otet sau zeamă de lămâie și bicarbonat de sodiu, cel puțin 2 ore înainte de preparareai ciorbei. Acest proces ajută, atât la eliminarea mirosului, cât și la albirea cărnii.

Oasele se spală bine și se pun într-o oală încăpătoare împreună cu burta spălată și curățată în prealabil. Apoi se completează cu apă cât să acopere atât oasele, cât și burta și se adaugă 2 linguri de sare.

Se adaugă smântâna și făina peste gălbenușuri, se amestecă bine si apoi se adaugă câte putin din zeama care clocotește. Este foarte important să aveți răbdare, să turnati câte puțin și să amestecați constant, pentru a evita tăierea ciorbei.

După finalizarea acestui proces, se toarnă totul în oala cu ciorbă și se amestecă în continuare până când dă în clocot. Se mai adaugă sare după gust și se mai lasă la fiert încă 10 minute.

Burta se taie fâșii de dimensiuni potrivite, de 2, 3 cm lungime, se adună și tendoanele de pe oase, se taie mărunt și se adaugă în ciorbă.

Poftă bună!

Toate ingredientele pentru ciorba de burtă perfectă se pot achiziționa de pe site.

CategoriiRomânesc Tradițional

Iahnie de fasole cu cârnați de Pleșcoi picanți

Iahnie de fasole

  • Timp de pregătire: 15 minute
  • Timp de gătire: 35 min
  • Număr de porții: 8

Ingrediente:

500 g fasole albă uscată

300 g cârnați picanți de Pleșcoi 

2 cepe albe

1 buc ardei roșu

200 ml ulei

250 ml bulion sau 1 lingură pastă de tomate

2 foi de dafin

1 linguriță cu vârf boia

Sare și piper după gust

Pătrunjel sau mărar pentru decor

Mod de preparare:

Pentru început, fasolea se lasă în apă rece cu o seară înainte, pentru a se înmuia. A doua zi, se pune la fiert, dar se aruncă primele două ape după ce dă în clocot. În a treia apă se adaugă un praf de sare, bulionul sau pasta de tomate, o ceapă întreagă decojită și se pune la fiert la foc mediu, cu capac. Apoi adăugăm foile de dafin și acoperim, lăsând încă zece minute la foc mediu.

Când fasolea este pe jumătate fiartă, într-o tigaie cu ulei încins prăjim cârnații de Pleșcoi. După ce aceștia sunt gata, îi așezăm peste iahnia de fasole și garnisim cu pătrunjel, ceapă verde sau mărar.

În mod tradițional, iahnia de fasole și cârnați se servește împreună cu murături sau salată de ceapă și pâine proaspătă.

Poftă bună!

Toate ingredientele pentru iahnia de fasole perfectă se pot achiziționa de aici – link pachet iahnie atunci când va exista