CategoriiRomânesc Tradițional

Ciorbă de burtă

ciorbă de burtă

  • Timp de pregătire: 2 ore
  • Timp de gătire: 1,5 ore 
  • Număr de porții: 10

Ingrediente:

2 kg burtă proaspătă de vită, curățată

2 kg oase de vită cu maduvă

2 morcovi

1 ceapă

1 rădăcină de pătrunjel, păstârnac

100 g rădăcină de țelină

5-6 galbenusuri

3-400 g smântână

1 căpățână usturoi

1 lingură rasa de făină (20 g)

oțet, după gust

piper

ardei iute

3 linguri ulei

Mod de preparare:

Pentru început, burta curățată se ține în apă caldă cu otet sau zeamă de lămâie și bicarbonat de sodiu, cel puțin 2 ore înainte de preparareai ciorbei. Acest proces ajută, atât la eliminarea mirosului, cât și la albirea cărnii.

Oasele se spală bine și se pun într-o oală încăpătoare împreună cu burta spălată și curățată în prealabil. Apoi se completează cu apă cât să acopere atât oasele, cât și burta și se adaugă 2 linguri de sare.

Se adaugă smântâna și făina peste gălbenușuri, se amestecă bine si apoi se adaugă câte putin din zeama care clocotește. Este foarte important să aveți răbdare, să turnati câte puțin și să amestecați constant, pentru a evita tăierea ciorbei.

După finalizarea acestui proces, se toarnă totul în oala cu ciorbă și se amestecă în continuare până când dă în clocot. Se mai adaugă sare după gust și se mai lasă la fiert încă 10 minute.

Burta se taie fâșii de dimensiuni potrivite, de 2, 3 cm lungime, se adună și tendoanele de pe oase, se taie mărunt și se adaugă în ciorbă.

Poftă bună!

Toate ingredientele pentru ciorba de burtă perfectă se pot achiziționa de pe site.

CategoriiRomânesc Tradițional

Iahnie de fasole cu cârnați de Pleșcoi picanți

Iahnie de fasole

  • Timp de pregătire: 15 minute
  • Timp de gătire: 35 min
  • Număr de porții: 8

Ingrediente:

500 g fasole albă uscată

300 g cârnați picanți de Pleșcoi 

2 cepe albe

1 buc ardei roșu

200 ml ulei

250 ml bulion sau 1 lingură pastă de tomate

2 foi de dafin

1 linguriță cu vârf boia

Sare și piper după gust

Pătrunjel sau mărar pentru decor

Mod de preparare:

Pentru început, fasolea se lasă în apă rece cu o seară înainte, pentru a se înmuia. A doua zi, se pune la fiert, dar se aruncă primele două ape după ce dă în clocot. În a treia apă se adaugă un praf de sare, bulionul sau pasta de tomate, o ceapă întreagă decojită și se pune la fiert la foc mediu, cu capac. Apoi adăugăm foile de dafin și acoperim, lăsând încă zece minute la foc mediu.

Când fasolea este pe jumătate fiartă, într-o tigaie cu ulei încins prăjim cârnații de Pleșcoi. După ce aceștia sunt gata, îi așezăm peste iahnia de fasole și garnisim cu pătrunjel, ceapă verde sau mărar.

În mod tradițional, iahnia de fasole și cârnați se servește împreună cu murături sau salată de ceapă și pâine proaspătă.

Poftă bună!

Toate ingredientele pentru iahnia de fasole perfectă se pot achiziționa de aici – link pachet iahnie atunci când va exista