CategoriiRomânesc modern

Cotlet de porc cu os și piure din cartofi dulci

Cotlet de porc

  • Timp de pregătire: 10 minute
  • Timp de gătire: 20 minute
  • Număr de porții: 6

Ingrediente:

Carne

6 bucăți cotlet de porc

50 g unt nesărat

20 g ulei de măsline

3 căței usturoi

5 g rozmarin sau cimbru

4 felii de lămâie

Sare

Piper

Cartofi

4 kilograme de cartofi dulci (aproximativ 7 mici-mijlocii), curățați și tăiați cubulețe

2 lingurițe de sare

40 grame ceașcă de ceapă verde feliată fin, în cea mai mare parte părți verzi

20 grame cană pătrunjel cu frunze plate, tocat mărunt

1 cățel de usturoi mic spre mediu, presat sau tocat

150 grame smântână 

3 linguri de unt, cubulețe

Piper negru proaspăt măcinat

1 linguriță ulei de măsline extravirgin

Mod de preparare:

Carne

Într-o tigaie suficient de mare adăugați untul împreună cu uleiul de măsline și lăsați untul să se topească la foc mediu.  Adăugați ulterior usturoiul. Apoi așezați în tigaie cotletele de porc, sărate și piperate în prealabil.

După 5 minute, întoarceți pe partea cealaltă bucățile de carne și adăugați în tigaie rozmarinul sau cimbrul, în funcție de preferințe. Adăugați 3 dintre feliile de lămâie în tigaie și adăugați zeama celei de a patra felii peste cotlete.

Piure 

Puneți cartofii dulci, tăiați cuburi, într-o cratiță mare și adăugați suficientă de apă pentru a îi acoperi. Adăugați 1 linguriță de sare și aduceți amestecul de la foc mic, la foc mediu-mare. 

Reduceți căldura și fierbeți, descoperit, până când cartofii sunt moi (să vă fie ușor să introduceți și să scoateți o furculiță), aproximativ 9-12 minute.

După fierbere, scurgeți bine, apoi readuceți cartofii în oală. Pasați cartofii dulci până ajung la consistența dorită.

Adăugați imediat aproape toată ceapa verde și pătrunjelul, rezervând o cantitate mică din fiecare pentru garnisire. Adăugați usturoiul tocat foarte fin și amestecați pentru a combina ingredientele. Apoi introduceți în amestec cea mai mare parte a smântânii (păstrați aproximativ 1 lingură pentru a garnisi), tot untul și restul de 1 linguriță de sare. 

Condimentați după gust cu sare și piper negru proaspăt măcinat. Transferați piureul de cartofi într-un vas de servit și amestecați smântâna rezervată pe blat cu o lingură. Presărați ceapa verde și pătrunjelul păstrat, stropiți blatul ușor cu ulei de măsline și adăugați un praf de piper.

Serviți imediat, împreună cu cotletele de porc. Dacă doriți, puteți adăuga din sosul rămas în tigaia cu cotletele de porc, peste piure. 

Poftă bună! Toate ingredientele pentru cotlete de porc și piure de cartofi dulci se pot achiziționa din site.