CategoriiBucătărie asiatică

Somon glazurat cu sos de soia și ghimbir

Somon glazurat

Ingrediente:

3 linguri sos de soia cu conținut scăzut de sodiu

1 lingură oțet de orez

2 căței de usturoi tocați (aproximativ 2 lingurițe)

2 lingurițe ghimbir proaspăt ras

1 linguriță miere

1/2 linguriță pastă de usturoi-chili sriracha sau 1/4 linguriță fulgi de ardei roșu

1 kilogram de file de somon cu piele * la temperatura camerei, tăiat în 3-4 porții

2 lingurițe de ulei de măsline extravirgin

Ceapă verde tocată pentru garnisire

Semințe de susan prăjite pentru servire

Mod de prepare:

Preîncălziți la 200 grade Celsius și apoi așezați o tigaie mare din fontă sau altă tigaie robustă, rezistentă la cuptor și încălziți timp de cel puțin 10 minute. Ideal este ca tigaia să fie foarte fierbinte atunci când este așezat somonul.

Într-o cratiță mică, amestecați sosul de soia, oțetul de orez, usturoiul și ghimbirul. Gătiți sosul la foc mic-mediu, apoi luați-l de pe foc și adăugați pasta de miere și chili. Scoateți câteva linguri din glazura gătită într-un castron separat pentru servire.

Stropiți somonul cu uleiul de măsline și ungeți-l astfel încât să fie acoperit uniform. Așezați somonul cu pielea în sus pe tigaia fierbinte. Lăsați să gătească timp de aproximativ 3 minute, până când somonul formează o crustă frumoasă. Când somonul devine opac pe părți și începe să devină opac deasupra, utilizați o spatulă flexibilă pentru a întoarce somonul astfel încât să fie cu pielea în jos. Turnați cu o lingură glazura rămasă peste somon. Așezați tigaia imediat în cuptor și lăsați să gătească timp de 6 minute (somonul va părea puțin gătit în centru, dar se va termina de gătit în timp ce se odihnește). 

Scoateți din cuptor și acoperiți cu folie. Lăsați să se odihnească 4 până la 5 minute. Serviți imediat, acoperit cu glazură rezervată, ceapă verde tocată și semințe de susan.

Poftă bună!

Toate ingredientele pentru somonul asiatic se pot achiziționa de pe site.